pondelok 27. októbra 2014

Zavážacie loďky

Zavážacie loďky pre kaprárov

Mnohými rybármi odsudzované a mnohými vychválené zavážacie loďky sú moderným nástrojom dnešného kaprového rybolovu

Prečo rybármi odsudzované?

Mnoho rybárov s ktorými som sa stretol, či už u nás na predajni, alebo na brehu jazera, zavážaciu loďku odsudzujú. Hlavným dôvodom je, že už sa ani nejedná o rybolov, so zaváčacou loďkou je to všetko jednoduché a loďka ako taká s rybolovom nemá nič spoločné. Samozrejme podľa mňa  to tak určite nie je. 

Doba sa neustále vyvíja, napreduje a tento trend je zrejmý aj v rybolove. Časy keď sme ako chlapci chytali ryby na obyčajnú drevenú palicu s vyrobeným plavákom a háčikom sú dávno preč. Všetko okolo nás sa modernizuje a mení, či sa jedná o mobilné telefóny, autá, a ostatný spotrebný tovar, preč by to malo byť v rybolove inak?

Vynájdením nástrahy boilies sa rybolov zmenil, prišli na trh rybárske potreby ktoré majú s touto nástrahou úzky súvis. Nie nadarmo sa vynašli prúty a navijaky na boilies, bivaky, lehátka, a pod. Jednoducho chytanie na boilies si vyžaduje koncentrovanie  nástrahy na jedno miesto a niekedy vyvážanie na viac ako 100m vzdialenosti. Boiliesový rybár (pozri článok Boiliesový rybár) sa bez člna nezaobíde a tam kde čln nie je povolený, jednoducho použije zavážaciu loďku.

Zavážacia loďka - použitie

Čoraz viac rybárov ktorých stretávam na jazerách, svoje nástrahy vyváža, a snaží sa koncentrovane zakrmovať pomocou člna, na jedno vybrané  miesto. Samozrejme sú jazerá kde použitie člna nie je možné, alebo povolené. V tomto prípade je vhodné použite zavážacej loďky, ktorej použitie na Slovensku nie je obmedzené. Zavážacia loďku veľmi obľubujú aj rybári, ktorý sa necítia v člne bezpečne, neplavci. Výhodou zavážacej loďky je aj jej skladnosť. Veľa rybárov nemá dostatočne veľké auto na prevoz člna, alebo skladovacie priestory kde by mohli čln uskladniť. 

Nafukovacie člny malých rozmerov sú na vode menej stabilné, väčšie člny s pevným dnom sú ťažké, ak je rybár sám má problém takýto čln na vodu spustiť. 
Zavážacie loďky sú oproti člnu menšie, ľahko sa zmestia do kufra auta. Nie je problém s uskladnením a prepravou v prípade zavážacej loďky. 

V prípade zavážacích lodiek vidím viac výhod ako nevýhod. Zavážacie loďky patria k modernému spôsobu rybolovu na Slovensku. Zavážacia loďka ako nástroj, je neodmysliteľnou pomôckou boiliesového rybára. Podopiera podstatu boiliesového rybolovu - koncentrované kŕmenie, vyvážanie, hľadanie správneho lovného miesta. Predaj zavážacích lodiek neustále stúpa, medzi rybármi sú čoraz populárnejšie veď ich cena sa začína  pri základných modeloch BaitLiner už od 369,- až do 1279,- u lodiek Prisma ktoré majú v sebe sonar s GPS.

Autor: Silvester Bódiš


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára